Veliki interes županjskih srednjoškolaca za uključivanje u volontiranje

Large_radionica_za_volontere_9.9.2015

ŽUPANJA – U srijedu, 9. rujna 2015. u Amfiteatru Gimnazije Županja održana je edukativna radionica za volontere. Ukupno je na radionici sudjelovalo 56 učenika Gimnazije Županja, Tehničke škole Županja i Obrtničko-indrustrijske škole Županja, od kojih se čak 34 upisalo u Bazu volontera Volonterskog centra Vukovarsko-srijemske županije i time izrazilo želju za aktiviranjem i sudjelovanjem u društvenim procesima.

Radionica je pružila informacije i savjete o tome kako se nositi s različitim tipovima ljudi u različitim situacijama, potrebnim vještinama u neprofitnom sektoru, razvoju vještina vodstva, profesionalnoga umrežavanja, fund rasing-u i pisanju projekata. Analiza razina korisnosti volontiranja (osobna, društvena i krajnje korisnička) izvedena je aktivnim uključenjem polaznika radionice i njihovom međusobnom, grupnom suradnjom. Voditelji radionice su bili Milana Romić iz Kuće ljudskih prava, Zagreb te Marina Fury, voditeljica projekta «Uključivanje+uživanje=zapošljavanje» i predsjednica Volonterskog centra Vukovarsko-srijemske županije te Saša Dugonjić, asistent na projektu «Uključivanje+uživanje=zapošljavanje» i tajnik Volonterskog centra Vukovarsko-srijemske županije. Odaziv mladih srednjoškolaca nadmašio je očekivanja te su učenici bili izuzetno zainteresirani za temu volonterstva, za koju su mnogi čuli po prvi puta.

Radionica je bila izuzetno uspješna što dokazuju i rezultati obrade evaluacije radionice - 85,7 % sudionika/ca je stupanj korisnosti sadržaja radionice ocijenio/la s ocjenom 5. Sudionici su bili iznimno zainteresirani za temu radionice te aktivni i motivirani u diskusijama. Sudionici su educirani o volonterskom angažmanu kao načinu da se steknu nove vještine, znanja i kompetencije kao doprinosu zajednici, ali i kao načinu da se poboljša njihova zapošljivost. Sudionici na radionici su informirani o djelovanju Volonterskog centra Vukovarsko-srijemske županije (VCVSŽ) te su putem upitnika utvrđene njihove volonterske preferencije i upisani su u Bazu volontera.

 

Debata o uključivanju u volonterske aktivnosti i vježba osmišljavanja volonterske akcije

Sudionici radionice su bili podijeljeni u 2 grupe te su im podijeljeni listići s uputama o njihovim stavovima koje trebaju zastupati. Jedna grupa učenika su prema uputama vrlo aktivni u školi i odlučili su se da u sljedećih mjesec dana organiziraju akciju čišćenja školskog dvorišta. Ta grupa smatrala je da čistoća školskog dvorišta nije isključivo problem uprave škole, odnosno osoba koje održavaju čistoću u školi, već da je to zajednički problem svih osoba i učenika i profesora i uprave škole. Oni su se odlučili učiniti nešto povodom ovog problema. Razgovarali su s ravnateljem i profesorima i oni su podržali akciju. Međutim, grupa je mala i čini je nedovoljan broj učenika, a da bi kvalitetno i brzo odradili taj posao potrebno im je uključivanje većeg broja učenika u akciju. Osim toga, razmišljali su o tome da nakon akcije organiziraju zabavu u školi da se učenici dobro provedu i proslave svoj rad. Organizirali su sastanak na koji su pozvali neke učenike da se priključe njihovoj akciji.

Druga grupa učenika zastupala je stav protiv organizacije akcije čišćenja školskog dvorišta. Prema uputama druga grupa učenika nije mnogo zainteresirana da se uključi u tu akciju jer nema dovoljno informacija o akciji. Nejasno je tko to organizira, kada će se odvijati akcija, hoće li taj dan biti nastave ili ne….? Također, druga grupa smatrala je da je čistoća školskog dvorišta isključivo problem uprave škole, odnosno osoblja koje se brine o čistoći i nije vidjela mnogo razloga da se uključi u tu akciju. Ova grupa pozvana je na sastanak za koji su im rekli da će se tamo predstaviti akcija čišćenja. No, grupu najviše interesira da se u školi održi zabavna večer jer smatra da su učenici zaslužili da im se pruži šansa da se provedu i zabave.

Debata je bila izuzetno zanimljiva te je potaknula učenike na razmišljanje o razlozima za i protiv uključivanja u volonterske akcije.

Sudionici radionice su bili aktivni i pri vježbi osmišljavanja volonterske akcije. 2 grupe osmišljavale su različite volonterske akcije te su prošli kroz proces planiranja i organizacije ljudskih i drugih resursa za provedbu volonterskih akcija. Jedna grupa osmislila je manifestaciju «Dani piva» gdje bi privukli što veći broj ljudi, organizirajući glazbene koncerte. Sav prihod od ulaznica namijenili su ljudima koji su primatelji zajamčene minimalne naknade.