B.a.B.e. projektom „Uključivanje + uživanje = zapošljavanje“ povezuju volontere i organizacije civilnog društva

Large_babe_cr_04

U sklopu projekta osnovat će se i regionalni Volonterski centar u Županji umjesto u Vukovaru.

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Razvoja ljudskih potencijala

Udruga B.a.B.e. je nositeljica projekta „Uključivanje+uživanje=zapošljavanje“ i vodeći partner u svim njegovim aktivnostima, a suprovoditelji Hrvatski zavod za zapošljavanje- područni ured Vukovar, Centar za socijalnu skrb Vukovar i Županja, Europski dom Vukovar i Kuća ljudskih prava Zagreb.

Organizacija za svakog volontera 

 - Polako se približavamo 10. mjesecu trajanja projekta, a nakon uspješno odrađene motivacijske radionice i radionice za traženje posla nastavili smo s provedbom navedenih aktivnosti te su održane 2. motivacijska radionica i 2. radionica za traženje posla (od tri predviđene) s ukupno 37 sudionika. Sudionici su većinom mlade osobe zainteresirane za volontiranje i angažman u svojoj zajednici koje smo usmjerili i pomogli im pronaći organizaciju u kojoj će volontirati prema osobnim interesima i sklonostima. Paralelno smo održavali sastanke s udrugama i institucijama kao organizatorima volontiranja kako bismo ih upoznali s projektom i povezali se s ciljem što lakše suradnje – pojašnjava Marina Fury, voditeljica projekta te dodaje kako su u sklopu projekta postavili I web stranicu koja je dostupna na adresi babevolonteri.org. 

Menadžment volontera 

 - Kroz podaktivnost “Vukovar film festival” dijelili smo letke posjetiteljima festivala, informirali ih o projektu i pozivali da se uključe te sudjeluju u njegovim aktivnostima. Osim radionica za potencijalne volontere organizirali smo radionicu i za organizatore volontiranja pod nazivom “Menadžment volontera po mjeri lokalne zajednice”, a koju je držala Milana Romić iz Kuće ljudskih prava Zagreb. Okupili smo 20 udruga i institucija te u sklopu jednodnevnog treninga pokušali približiti pojam i problematiku vezane uz menadžment volontera – kaže Fury. 

Prilikom provođenja projekta došlo je do promjene koja se odnosi na mjesto osnivanja regionalnog volonterskog centra pa će stoga Volonterski centar biti otvoren u Županji umjesto u Vukovaru. 

Medijska kampanja 

 - Trenutno uz provođenje projektnih aktivnosti uređujemo prostor i pripremamo preseljenje koje je planirano do kraja godine ili početkom iduće. U naredna tri mjeseca promovirat ćemo projekt u medijskoj kampanji putem plakata i radio reklama, nastavljamo povezivanje i uspostavljanje komunikacije i suradnje s organizacijama civilnog društva koje rade sa socijalno ranjivim skupinama te održavanje sastanka na kojem će sudjelovati navedene organizacije. Zatim slijedi održavanje treće i posljednje motivacijske radionice i radionice za traženje posla koje će se održati u gradu Županji.

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Razvoja ljudskih potencijala, druga verzija, Instrument predpristupne pomoći, a sufinanciran je od strane Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Njegovi ukupni troškovi su 134.363,97 eura od čega EU sufinancira 114.209,37 eura. Projekt će trajati do 10 ožujka 2016. godine. Ugovorno tijelo je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Podrška programima organizacija civilnoga društva aktivnih u području volonterstva za jačanje gospodarske i socijalne kohezije. 

Svi zainteresirani koji su voljni pridružiti se ovom projektu mogu se javiti na slijedeće kontakte:

Voditeljica projekta: Marina Fury

Adresa: Ljudevita Gaja 12, Vukovar

Besplatni info telefon: 0800 949 119

E-mail: b.a.b.e.volonteri@gmail.com

Facebook stranica: BaBe-volonteri

Web stranica: www.babevolonteri.org

 

Napisala: Maja Celing Celić 
Članak objavljen: 8.12.2014. na web stranicama www.civilnodrustvo.hr